FELIX-ORADEA

 

In urma informarilor repetate efectuate de Muzeul Tarii Crisurilor, custodele sitului de importanta comunitara ROSCI0098, Lacul Petea (Judetul Bihor)  in perioada 26-29 iunie 2014 a fost convocata o sedinta de urgenta urmata de un control de fond asupra licentelor de exploatare pentru ape geotermale in zona Bailor Felix – 1 Mai. In cursul sedintei a fost dezbatuta degradarea (de fapt disparitia iminenta) a lacului Peta (Izvorul Mare sau Ochiul Mare) ce alimenteaza paraul Peta.

 

Institutii invitate/implicate:

  • Institutia Prefectului
  • Agentia pentru Protectia Mediului Bihor
  • Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Bihor
  • Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) precum si reprezentanti ai  AHR cu scopul de a oferi suport tehnic ANRM; Din partea AHR au participat Dr.Ing.Adrian Iurkiewicz si Ing.Florian Malancu
  • Muzeul Tarii Crisurilor

 

Zona Ochiului Mare (si a Paraului Peta) este declarata Rezervatie Naturala inca din anul 1932 iar principalele specii din acest sit sunt Nymphaea Lotus Thermalis (specie subtropicală despre care se crede că a supravieţuit perioadei de glaciaţiune, datorită apelor calde ale pârâului Peţa) precum si alte doua specii endemice: „Roşioara lui Racoviţă" (Scardinius Erytrophtalmus Racovitze) şi melcul Melanopsis Parreyssi.

 

Actiuni anterioare:

  • 17 – 30 august, 2012; L-a nivelul Prefecturii Judetului Bihor s-a constituit o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai comunei Primăriei Sânmartin şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, precum şi angajaţi ai Prefecturii, de la Garda de Mediu, Poliţie şi Agenţia de Protecţie a Mediului care au controlat 161 locatii despre care se dispuneau informaţii că ar deţine foraje de apă geotermale precum si toate facilităţile de cazare din Băile 1 Mai şi Băile Felix.
  • 7 si 18 Februarie 2013; Ministerul Mediului a constituit o comisie de verificare care a efectut unele investigatii impreuna cu Muzeul Tarii Crisurilor. La sedinta din 18.02.2013 a participat si Dr.Ing Iancu Oraseanu. In concluziile celor doua intalniri s-a subliniat intre altele si necesitatea instituirii unui sistem de monitorizare a nivelelor din forajele de exploatare din zona Bailor precum si a nivelului din lacul Peta.

 

O alta sedinta conscrata aceluiasi subiect a fost convocata la Bucuresti pe data de 13 August 2014. Participanti din institutiile mentionate mai sus (inclusiv Adrian Iurkiewicz si Florian Malancu, AHR) s-au reunit la Ministerul Mediului unde sedinta a fost condusa de dna Secretar de Stat, Anne Juganaru.

Principalele aspecte discutate:

-          Muzeul Tarii Crisurilor a atras atentia ca in acest moment se efectueaza teste de pompare intr-un foraj pentru care s-a primit licenta de explorare de la ANRM si ca situatia lacului este foarte critica (aproape secat)

-          Controalele efectuate de corpul de control al Ministerului Mediului, care insa nu au adus nimic nou in directia revitalizarii si salvarii lacului (si a speciilor adapostite de acesta).

-          Posibilitatea efectuarii unui studiu, finantat de ANRM studiu care sa permita luarea unor masuri coerente si eficiente astfel incat situatia rezervatiei sa revina la normalitate. Studiul ar urma sa fie efectuat de catre AHR si/sau Universitatea Bucuresti.

 

In incheierea sedintei s-a evidentiat necesitatea unor masuri imediate cu efect direct in ceea ce priveste refacerea luciului de apa termala din aceasta rezervatie. Totusi, in opinia noastra, inca nu este foarte clar ce masuri se vor lua si cine le va pune in aplicare.

                       

Dr.ing. Adrian JURKIEWICZ